Steam (and maybe others sites) loading slow or not loading at all with 1.1.1.1

Hello everyone, for some time I’ve been having issues reaching Steam services and some other services, namely Apple related services.
I’ve been researching this issue for some time now and have come to the conclusion that it might be some issue accessing e.g. store.steampowered.com with 1.1.1.1 as DNS from my geolocation I guess.

Using 1.1.1.1 and pinging store.steampowered gives a lot of packet loss

ping -c 32 store.steampowered.com
PING store.steampowered.com (104.94.160.74) 56(84) bytes of data.
64 bytes from a104-94-160-74.deploy.static.akamaitechnologies.com (104.94.160.74): icmp_seq=3 ttl=51 time=38.5 ms
64 bytes from a104-94-160-74.deploy.static.akamaitechnologies.com (104.94.160.74): icmp_seq=5 ttl=51 time=38.2 ms
64 bytes from a104-94-160-74.deploy.static.akamaitechnologies.com (104.94.160.74): icmp_seq=6 ttl=51 time=38.6 ms
64 bytes from a104-94-160-74.deploy.static.akamaitechnologies.com (104.94.160.74): icmp_seq=7 ttl=51 time=37.9 ms
64 bytes from a104-94-160-74.deploy.static.akamaitechnologies.com (104.94.160.74): icmp_seq=8 ttl=51 time=37.2 ms
64 bytes from a104-94-160-74.deploy.static.akamaitechnologies.com (104.94.160.74): icmp_seq=9 ttl=51 time=37.8 ms
64 bytes from a104-94-160-74.deploy.static.akamaitechnologies.com (104.94.160.74): icmp_seq=10 ttl=51 time=37.9 ms
64 bytes from a104-94-160-74.deploy.static.akamaitechnologies.com (104.94.160.74): icmp_seq=11 ttl=51 time=37.4 ms
64 bytes from a104-94-160-74.deploy.static.akamaitechnologies.com (104.94.160.74): icmp_seq=12 ttl=51 time=37.8 ms
64 bytes from a104-94-160-74.deploy.static.akamaitechnologies.com (104.94.160.74): icmp_seq=13 ttl=51 time=38.9 ms
64 bytes from a104-94-160-74.deploy.static.akamaitechnologies.com (104.94.160.74): icmp_seq=14 ttl=51 time=37.5 ms
64 bytes from a104-94-160-74.deploy.static.akamaitechnologies.com (104.94.160.74): icmp_seq=15 ttl=51 time=37.6 ms
64 bytes from a104-94-160-74.deploy.static.akamaitechnologies.com (104.94.160.74): icmp_seq=16 ttl=51 time=38.6 ms
64 bytes from a104-94-160-74.deploy.static.akamaitechnologies.com (104.94.160.74): icmp_seq=17 ttl=51 time=38.4 ms
64 bytes from a104-94-160-74.deploy.static.akamaitechnologies.com (104.94.160.74): icmp_seq=18 ttl=51 time=37.2 ms
64 bytes from a104-94-160-74.deploy.static.akamaitechnologies.com (104.94.160.74): icmp_seq=19 ttl=51 time=49.5 ms
64 bytes from a104-94-160-74.deploy.static.akamaitechnologies.com (104.94.160.74): icmp_seq=22 ttl=51 time=37.7 ms
64 bytes from a104-94-160-74.deploy.static.akamaitechnologies.com (104.94.160.74): icmp_seq=30 ttl=51 time=40.7 ms
64 bytes from a104-94-160-74.deploy.static.akamaitechnologies.com (104.94.160.74): icmp_seq=32 ttl=51 time=38.2 ms

--- store.steampowered.com ping statistics ---
32 packets transmitted, 19 received, 40% packet loss, time 31279ms
rtt min/avg/max/mdev = 37.202/38.765/49.594/2.679 ms

However using Google DNS i.e. seems fine

ping -c 32 store.steampowered.com
PING store.steampowered.com (23.222.184.104) 56(84) bytes of data.
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=1 ttl=50 time=39.0 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=2 ttl=50 time=39.2 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=3 ttl=50 time=38.8 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=4 ttl=50 time=39.2 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=5 ttl=50 time=38.3 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=6 ttl=50 time=38.6 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=7 ttl=50 time=39.1 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=8 ttl=50 time=46.9 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=9 ttl=50 time=39.2 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=10 ttl=50 time=39.0 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=11 ttl=50 time=38.7 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=12 ttl=50 time=38.4 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=13 ttl=50 time=38.9 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=14 ttl=50 time=40.1 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=15 ttl=50 time=39.2 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=16 ttl=50 time=39.1 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=17 ttl=50 time=38.2 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=18 ttl=50 time=38.9 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=19 ttl=50 time=38.9 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=20 ttl=50 time=45.1 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=21 ttl=50 time=39.6 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=22 ttl=50 time=39.4 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=23 ttl=50 time=39.8 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=24 ttl=50 time=38.3 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=25 ttl=50 time=44.1 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=26 ttl=50 time=38.7 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=27 ttl=50 time=39.0 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=28 ttl=50 time=38.0 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=29 ttl=50 time=38.8 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=30 ttl=50 time=38.4 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=31 ttl=50 time=39.7 ms
64 bytes from a23-222-184-104.deploy.static.akamaitechnologies.com (23.222.184.104): icmp_seq=32 ttl=50 time=39.6 ms

--- store.steampowered.com ping statistics ---
32 packets transmitted, 32 received, 0% packet loss, time 31045ms
rtt min/avg/max/mdev = 38.017/39.615/46.911/1.957 ms

Running the command dig +short CHAOS TXT id.server @1.1.1.1 gives as a output “EZE” which is the Buenos Aires, Argentina server, even though the “ASU” which is the Asunción, Paraguay, which says as “Operational” at https://www.cloudflarestatus.com/, is much to closer to my geolocation.

Running the command traceroute to Steam Store Link also gives sometimes infinite hops (stops at 64)

traceroute store.steampowered.com
traceroute to store.steampowered.com (104.94.160.74), 64 hops max
  1   192.168.1.1  1,889ms  1,587ms  1,566ms 
  2   192.168.100.1  2,322ms  1,677ms  1,609ms 
  3   10.32.192.1  4,002ms  3,127ms  3,093ms 
  4   *  *  * 
  5   *  192.168.91.173  4,331ms  * 
  6   181.15.24.105  10,470ms  9,175ms  9,734ms 
  7   181.88.67.242  49,505ms  36,783ms  37,794ms 
  8   200.117.79.156  38,170ms  36,997ms  37,158ms 
  9   181.88.111.14  38,687ms  40,718ms  37,075ms 
 10   181.89.5.191  41,129ms  40,266ms  38,874ms 
 11   181.88.108.225  40,653ms  39,892ms  39,956ms 
 12   181.88.134.202  37,059ms  36,572ms  36,360ms 
 13   190.94.176.165  430,162ms  40,768ms  * 
 14   *  *  * 
 15   *  *  * 
 16   *  *  * 

and just goes on…

My setup is a Huawei HG8145V5 ONT which I can’t set in bridge mode because of some ** at my ISP, an Archer C7 with OpenWRT as my main router and a Google OnHub (Asus one) as my AP in bridge mode.